Hoe zorg ik dat mijn kind beter naar mij gaat luisteren?
Geef duidelijke instructies: maak contact met je kind door aankijken of aanraken, zeg waar hij mee moet stoppen maar ook wat hij wel moet doen. Prijs je kind als hij de instructie opvolgt. Als je kind niet luistert en doorgaat met zijn gedrag moet er een consequentie volgen. Wees reeël in wat je van je kind verwacht.

Het eten aan tafel is elke keer weer een strijd, wat kan ik daar aan doen?
Vermijd eet-strijd, die win je namelijk nooit. Negeer zoveel mogelijk al het gedrag wat met niet-eten te maken heeft. Beloon je kind met aandacht en complimentjes als hij wel eet, ook al is het maar een muizenhapje. Schep niet te grote porties op. Maak het gezellig aan tafel.

Mijn kind komt steeds zijn bed uit, hoe leer ik hem zelf in slaap vallen?
Zorg dat zijn slaapkamer een veilige en gezellige plek is voor je kind. Zorg voor een vast ritueel rond het naar bed brengen. Doe geen wilde spelletjes voor het slapen gaan, ook geen tv of computerspelletjes. Bedenk samen met je kind wat hem kan helpen om rustig te worden en in slaap te vallen. Maak afspraken: hij blijft in zijn bed, als dat lukt kom je na 10 minuten nog even kijken en daarna niet meer. Geef zo min mogelijk aandacht aan de slaapproblemen zodat je kind hier geen winst uit haalt: komt hij zijn bed toch uit, breng hem dan iedere keer zonder aankijken en praten weer terug naar bed.

Hoe ga ik om met de driftbuien van mijn kind?
Blijf zelf rustig. Als dat niet lukt: loop even weg om te kalmeren. Probeer erachter te komen wat de oorzaak kan zijn van zijn boosheid. Teleurstelling, angst, moeheid, joeloezie, spanning? Help hem om te leren gaan met die emoties. Benoem zijn gevoelens voor hem. Help hem zoeken naar een oplossing, maar geef niet toe als de dritbui is ontstaan omdat er iets niet mag. Laat hem uitrazen als hij dat nodig heeft, niks heerlijker dan even lekker boos zijn. Sta niet toe dat hij dingen kapot maakt of anderen pijn doet.

Mijn kind vraagt voortdurend aandacht, hoe leer ik haar langer alleen spelen?
Zorg dat er gedurende de dag momenten zijn waarop je echt even aandacht hebt voor je kind. Laat dan je mail, mobiel of je klusje even los en wees er voor haar. Prijs haar op momenten dat ze even alleen speelt, hoe kort ook. Op die manier beloon je haar omdat ze  ze lekker zelf bezig is. Zorg dat er boeiende activiteiten voor haar te doen zijn, help haar eventueel even op gang. Spreek dan af dat jij even wat anders gaat doen en dat zij blijft spelen. Gebruik desnoods een keukenwekker om de tijd op te bouwen van een paar minuutjes tot (afhankelijk van de leeftijd) een kwartier of langer. Negeer haar als ze op een negatieve manier om aandacht komt vragen voordat de tijd om is.

Hoe kan ik mijn kind helpen met het verwerken van mijn echtscheiding?
Erken zijn gevoelens van boosheid, verdriet en onmacht. Praat niet negatief over je ex-partner in zijn bijzijn. Zorg dat je kind iemand heeft waarmee hij zijn gevoelens kan delen. Weet dat jij diegene niet altijd kunt zijn, omdat hij bang is je boos of verdrietig te maken. Geef hem de ruimte om van je ex-partner te houden: wat er ook gebeurt, het blijft altijd zijn vader of moeder.

Mijn kind wordt gepest, wat moet ik doen?
Luister naar hem, vat het probleem samen en erken het probleem, stimuleer hem om oplossingen te bedenken, breng zelf suggesties voor oplossingen aan en kies er samen een uit. Oefen de oplossing door middel van rollenspel tot je kind het aandurft om het plan uit te voeren. Vraag tijdens het uitvoeren van het plan hoe het gaat. Zoek contact met de school, pesten is iets wat je als kind of ouder niet alleen kunt oplossen. Veel scholen hebben een pestprotocol. Help je kind weerbaarder te worden, desnoods met deskundige hulp.

Mijn zoon van zeven plast nog in bed, hoe krijg ik hem zindelijk?
Veel kinderen van die leeftijd plassen nog in bed. Word niet boos op je kind, hij doet het niet bewust. Laat hem zelf helpen met verschonen van bed en kleding. Het kan helpen om hem ’s avonds te wekken voordat je zelf gaat slapen. Maak hem goed wakker en laat hem plassen. Doe dat na elke paar dagen een kwartier eerder. Zo train je de blaas om het plassen uit te stellen. Een ander methode is de bekende plaswekker. Vraag hierom bij je huisarts.

Heb je naar aanleiding van deze vragen en tips behoefte aan uitgebreider advies? Bel of mail voor een afspraak voor een telefonisch consult.

Powered by RealGen | Privacy Policy